SAFFET EMRE TONGUÇ
YERYÜZÜNDEKİ CENNET MAURITIUS…
Turkuaz sulara yolculuk…
Benimle dünyanın en güzel balayı adalarından birini, Mauritius ’u keşfetmeye ne dersiniz? Sığ kayalıklar, palmiyeler, Hindistan cevizi ağaçları ve şeker kamışı tarlaları ile çevrili Mauritius, Afrika’nın güneydoğusunda bulunan bir ada ülkesi. Hint Okyanusu’nda, Madagaskar’ın yakınında yer alıyor. Başkenti karmaşanın ve kalabalığın hâkim olduğu bir liman şehri olan Port Louis. Ülkedeki lüks otellerin bulunduğu kısımlardan oldukça farklı. Burası adeta Mauritius ’ın makyajsız, hakiki yüzü…
Mauritius, kültürel zenginliği, doğal güzellikleri, bembeyaz kumsalları, mercan resifleri ve pırıl pırıl turkuaz denizi ile turistlerin her daim ilgisini çeken rotalardan biri ve bence kesinlikle görülmesi gereken yerler listesinde üst sıralarda olmalı. Rivayete göre Mark Twain, Tanrı’nın önce Mauritius’ı yarattığını, onun güzelliğinden esinlenerek cenneti yarattığını ifade etmiş. Bu haftaki rotamız, denilenin hakkını fazlasıyla veriyor…
Mauritius, farklı din ve kültürlerden insanların bir arada yaşadığı bir ülke. Camiler, kiliseler, tapınaklar, hepsi iç içe. Adaya ilk adımınızı attığınız anda Hindistan’a geldiğinizi; müziğini dinlediğinizde ya da danslarından bazılarını izlediğinizde, Afrika’nın tam ortasına düştüğünüzü; şık otellerinin mutfağında leziz yemekleri tadarken ise bir Fransız restoranında olduğunuzu sanmanız büyük olasılık. Bana göre, Mauritius ’u asıl çekici kılan da bu kültürel çeşitliliği.
Mauritius’ı ilk keşfedenler, Arap tüccarlar. Sonrasında adaya Portekizli denizciler ayak basmış. Henüz adada yerleşim yokken, bu bakir topraklara gelen Portekizliler, adaya Cerne adını vermiş. Yüzyılın sonlarında, 1598 yılında Hollandalıların ayak basmasıyla ada, Felemenk Cumhuriyeti’ne geçmiş ve adı da prensleri Maurice Van Nassau’dan dolayı Mauritius olarak değişmiş. Sonrasında ada, bir süre Fransız sömürgesi olmuş, ardından Birleşik Krallık’ın hakimiyetine geçmiş. Köleliğin kaldırılması ve ülkeye dışarıdan işçi getirilmeye başlanması ile birlikte Mauritius, Hint kültürüyle tanışmış. 12 Mart 1968’de bağımsızlığını kazanan ülke, 1992’den beri cumhuriyet ile yönetiliyor.
Dünya üzerinde, ordusu bulunmayan ender ülkelerden biri. Çünkü onlar barış içinde yaşıyor. Pek çok ülkeye örnek olması gereken bir dayanışma içindeler. Kardeşçe aynı topraklar üzerinde barınıyorlar.
**
Fransız kolonilerinin eserlerini görmek için başkent Port Louis; doğa yürüyüşlerine meraklıysanız ve yeşil alanlarla dolu keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız, 7 Cascades (Yedi Şelale); sualtı dünyasının renkli kapısını biraz aralamak istiyorsanız 200’den fazla balık türüne ve deniz canlısına ev sahipliği yapan Mauritius Akvaryumu uğramanız gereken duraklar.
Hintlilerce kutsal sayılan Grand Bassin Gölü, ziyaret etmeniz gereken bir diğer önemli nokta. Deniz seviyesinden yaklaşık 550 metre yükseklikte bulunan bu krater gölüne, hacı olmak isteyenler çıplak ayakla yürüyerek geliyorlar. Tapınağın giriş yolunun üzerinde bir Hint tanrısı olan Şiva’ya ait heykel yer alıyor. 30 metrelik ihtişamıyla, ülkenin en büyük heykeli olarak biliniyor.
İri gövdeli ağaçları ve Victoria Amazonica olarak bilinen devasa nilüferleri fotoğraflamak için dünyanın en eski bahçelerinden birine, Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanik Bahçesi’ne (yaygın adıyla Pamplemousses) uğramalısınız. Ünlü botanikçi Pierre Poivre tarafından kurulmuş. Bahçe tam anlamıyla bir güzellik ve huzur kaynağı.
Mauritius’ın size sunacağı sürprizler bu kadarla sınırlı değil. Adada asırlık kaplumbağalar ile tanışabilir; 60 yılda bir çiçek açıp, hemen ardından ölen Tallipot Palmiyesi’ni de görebilirsiniz.
Özellikle ziyaret etmenizi istediğim yerlerden birisi, Chamarel Köyü ve buradaki Yedi Renkli Dünya adıyla bilinen büyüleyici volkanik oluşum. Kırmızı, kahverengi, yeşil, mavi, sarı, menekşe ve mor tonlarıyla bilinen dünyanın tek yedi renkli toprağı, her türlü iklim koşulunun, fırtınanın hatta sağanak yağışların bile renklerini değiştiremediği olağanüstü güzellikte bir yer. Bölge koruma altına alınmış durumda. Bu sebeple, sadece hediyelik eşya dükkanlarında satılan toprak örneklerinden almanız mümkün.
UZUN YAŞAMIN SIRRI MAURİTİUS’TA
Adalılar sanırım uzun yaşamanın formülünü bulmuş! Zira ülkede ortalama ömür 74 yıl. Ilık ve temiz havanın, turkuaz bir cennette yaşıyor olmanın etkili olduğu bir gerçek. Ancak asıl önemlisi, burası barışçıl topraklar.
DODO KUŞU’NUN HİKAYESİ
Dodo, Mauritius’ın en önemli ulusal simgelerinden. Bir dönem, dünya üzerinde sadece Mauritius’ta yaşamış, yaklaşık bir metre boyunda ve 20-25 kilogram ağırlığında tombul bir kuş. Ona adını verenler, bir dönem buraya yerleşmiş olan Hollandalılar. Dodo, aslında “aptal” anlamına geliyor. Peki, neden bu şekilde adlandırılmış? Çünkü uçamayan, kaçamayan, iri cüssesi ile olduğu yerde pinekleyen bu kuş, sürekli av oluyormuş. Zaten bu özelliği, 175 yıl gibi kısa bir sürede neslinin tükenmesine de yol açmış. Günümüzde onu sadece fotoğraflarda veya çizilmiş resimlerinde görmek mümkün. Dodo’nun gerçek iskeletini görmek istiyorsanız, yolunuzu ülkenin en eski müzesi olan ‘’Ulusal Tarih Müzesi’’ne düşürün derim.
SEGA DANSI
Sega, Mauritius’a özgü bir dans. Son derece neşeli bir ritmi var. Kadın erkek birlikte icra ediliyor. Dans esnasında oldukça eğlendikleri aşikar. Vücutlarının üst kısmı mümkün olduğunca sabit kalıyor, altı ise müzikle hareket buluyor. Kadınlar, renk renk çiçek desenli, fırfırlı etekler ile aynı desenden yapılmış büstiyerleri giyerken, erkekler de yine aynı kumaştan şort ya da gömlekler ile dansa katılıyor. Keyifli dakikalar geçirebileceğiniz, adadaki eşsiz deneyimlerden biri.