MARSİLYA YEMEKLERİ VE RATATOUILLE TARİFİ

Ratatouille

Ratatouille

MARSİLYA YEMEKLERİ VE RATATOUILLE TARİFİ


Ratatouille… Ülkemizde de gösterimde olan o filmi hatırlıyorsunuz değil mi? Aşkın çocukluğa karıştığı muhteşem yemeğin tarifi ve leziz ratatouille… Fransa, kendine özgü iklimi ve toprağında yeşeren otları ile eti karıştıran muhteşem bir mutfağa sahip. Marsilya’da Provence’in yerel lezzetleri denizle harmanlanır ve Kuzey Afrika baharatlarının damakta iz bırakan tatları ile taçlandırılır. Muhteşem balık ürünleri ile hazırlanmış yemekleri ve Marsilya ile özdeşleşen çorbası Bouillabaisse, “kıvırcık ekmek” olarak dilimize çevrilebilen croûtes ile servis edilirken sizi Akdeniz’in bu sahillerine vuran dalgalarla alır götürür.

Marsilya’ya “Gastronomik bir zevk” desek çok da yanılmış olmayız. Bu ilgi çekici şehir, zengin Akdeniz ve egzotik Kuzey Afrika etkileri ile geleneksel Fransız mutfağını birleştirerek en iyi olanı elde etmiştir. Coşkun damak tadı, esrarengiz ve büyüleyici sırlarını içinde barındıran her bir tat damakta ayrı bir yer bırakır, ziyaretçilerin gününü enfes şekilde geçirmesi için hazırlanmış birer hazine sandığı olarak mutfaktaki yerini alır. Marsilya’da ne tatmalı, diye düşünenlere ufak ipuçlarımız var… Rokfor peynirli midye, ratatouille ve safran pilavı ile kılıç zeytinyağı, önerilerin liste başında geliyor. Moules Marinière, soğan ve sarımsak ve “Herbes de Provence” ikinci tadımlık. Fransa’da şarap içmeden olmaz, diyorsanız, yerel Cassis pembe renk beyaz şarap, deniz ürünleriyle damağınızda muhteşem bir düet yaratacak. Aïoli sosu, çiğ sarmısak, limon suyu, yumurta ve zeytinyağında ustaca karıştırılmış ağız sulandırıcı tadıyla masanızda muhakkak bulunmalı. Yanı sıra tapenad mutlaka tadılmalı, ekmeğiniz elinizde hazır dursun: Tapenad, kapari ve zeytinyağıyla hazırlanmış oldukça yoğun bir sos. Nohut unundan yapılan ve Kuzey Afrika baharatları ile renklendirilmiş egzotik Panisse’yi (küçük ekmekler) de unutmamak gerekir.