FALAFEL TARİFİ

falafel

FALAFEL

Yemek denince aklınıza küçük, minimal, bir tabağın ortasında yer alan tek lokmalık yiyecekler geliyor değil mi? Birleşik Arap Emirlikleri’ndeyiz, öyle bir lokma, yanında da süslemeleriyle gayet ufak porsiyonlu bir tabak aklınıza gelmesin. Burada, yemeğiyle bile Guiness Dünya Rekorları Kitabına girmiş bir ülkeden söz ediyoruz. İşte o yemeklerden biri falafel.

 Nohut ve çeşitli baharatların muhteşem birleşimi olarak tanımlayabileceğimiz falafel, ülkemizde de kimi lokantalarda yapılmaya başlandı. Ancak, Ortadoğu, İsrail ve özellikle Arapların yaptığı felafel, orada yenilince bir başka oluyor. Tarif özünde, Fransız kökenli bir yemek olmasına rağmen bölge, kendine has baharatlar ve diğer malzemelerle, sırrını damakta dağılan bambaşka bir güzelliğe büründürmüşler.

 Falafel tarifi

 3/4 Su Bardağı Kuru Nohut.

1 Büyük Boy Soğan-Kuru.

2 Diş Sarımsak.

Doğranmış Maydonoz.

1 Çay Kaşığı Kimyon.

1 Çay Kaşığı Kişniş

1/2 Çay Kaşığı Kabartma Tozu.

 

Yapılışı

Bir gece önceden ıslattığımız nohutları bir tencerede bol su ile kaynamaya

bırakıyoruz. Yumuşayıncaya kadar haşlayacağımız nohutları, haşlandıktan sonra

doğranmış soğan, sarımsak, maydanoz, kimyon, kişniş ve kabartma tozu ile birlikte

robottan geçiriyoruz. Tuz ve biber de ekledikten sonra karışımın yoğun bir kıvama

gelmesi gerekiyor. Karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıyoruz, hafifçe

düzleştiriyoruz. Derin bir tavada, yağı kızdırıyoruz. Felafeli, altın sarısı rengine

dönünceye dek kızartıyoruz. Sıcak pide ekmeğinin yanında, salata ve yoğurtla

servis yapabilirsiniz.

 

Afiyet olsun..