CENOVA ve BRUSCHETTA TARİFİ

BRUSCHETTA

BRUSCHETTA

BRUSCHETTA TARİFİ

Otlarla bu kadar zengin lezzetli yiyecekler yapmak mümkün mü? Ağız tatlarını bilen Cenevizlilere göre bu iş çocuk oyuncağı. O muhteşem lezzetleri tatmadan geçmek elbette olmaz. Basit pişirme yöntemleri ve bol miktarda sebze, otlar ve zeytinyağı ile eşsiz yaratıcılığın Ceneviz’in otantik çizgisinde birleşen muhteşem tatlar Akdeniz turunun bu limanında sizleri bekliyor.

Ceneviz mutfağının en güzel yanı, hamur işleri. Özellikle fesleğen ile yapılan pesto soslu makarna, Cruise&Travel okurlarına önerimiz. Eğer sabah saatlerinde şehirdeyseniz, muhakkak Focaccia (fokaçya) ekmekleriyle güne başlamalısınız. Pizza hamuruna benzer bir hamurla yapılan bu ekmeklerin zeytinli, peynirli, domatesli, soğanlı ve hatta adaçaylı gibi değişik çeşitleri de var.

Yemek öncesi ya da akşamüzeri atıştırmalığı olarak tadına doyulmayan Bruschetta (brusketta) tavsiye ederiz. Evinizde de rahatlıkla yapabileceğiniz Bruschetta tarifini yazımızın sonunda bulabilirsiniz.

Diğer spesiyaliteler arasında doldurulmuş makarna geliyor. Geleneksel ravioli ve yöreye özgü pansotti (İsviçre pazı, yumurta ve ricotta dolgusu) muhakkak tadılması gereken yiyeceklerden. Eğer vaktiniz varsa ve Polzevera (Pozzevera) Vadisi’ne gidecekseniz corzetti tatmadan geçmeyin. Buradakiler, Aveto ve Vara Vadileri’nin corzetti’lerinden farklı olarak, kabartmalı sembol ve süslemelerle şekillendiriliyor. Pişmiş İsviçre pazı ya da enginar, kabak, bahar otları, yumurta ve peynir ile doldurulan bir puf böreği olan pasqualina da tadılası.

Yerel mutfağı hamur işlerinden ibaret diye düşünenler için bir haberimiz var: Bölgenin balık çeşitleri ile yapılan yemekleri de bir o kadar leziz. Balık çorbaları, kızarmış balık çeşitleri, deniz ürünleri salataları (capponada) enfes. Toskana taraflarında daha çok görülen, ancak bu bölgenin yerel halkı tarafından da oldukça sık yapılan Ciuppin, bölgelere göre varyasyon kazanıyor. Bölge balıklarına sarmısak, soğan, havuç ve kereviz gibi sebzelerle birlikte domates de eklenerek yapılan bu muhteşem çorba, yanında İtalyan ekmeği ile “ayrılmaz ikili” unvanını kazanıyor.

 

Malzemeler

8 küçük domates
1/3 ölçü kıyılmış taze fesleğen
1/4 ölçü rendelenmiş parmesan peyniri
2 diş doğranmış sarmısak
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 çay kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı şef tuzu (bu tuzlar normal tuzdan daha büyük, yüzeye daha iyi tutunduğu için tuz oranını çok daha iyi ayarlıyor)
1/4 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
1 tane ekmek (yoğun ekmek tercih edin. Fransız ekmeği, daha yoğun unu olan ekmekler…)

 

Yapılışı

Ekmeği dilimleyin. Bir tavada çevirerek kızartın. Kızartma esnasında biraz zeytinyağı koyabilirsiniz. Diğer tarafta diğer malzemeleri birbiriyle karıştırın, kremamsı bir kıvama gelmesini sağlayın. Kızarttığınız ekmeklerin üzerine bu kremamsı karışımı sürün. Eğer ekmeği kızartırken zeytinyağı kullanmadıysanız ekmeğin üzerine sürdüğünüz karışıma bir iki damla koyabilirsiniz.

Not: Bu Bruschetta tarifi, “Balzamik Bruschetta” olarak geçmekte. Aslında önemli olan ekmeğin üzerine koyduğunuz malzemenin içinde fesleğen, sarmısak olması. Bu malzemelerle birlikte domates koyduğunuzda “domatesli bruchetta” yapmış olursunuz. Karışımınızı kendi damak tadınıza göre bir gece buzdolabında bekletirseniz değişik lezzette bir bruschetta elde edersiniz.