BİDOS

Bidos

“Boazovázzi”, geleneksel olarak Ren Geyiği çobanlarının kendilerine verdiği isimdir. Çobanlar geçmişte geyikleri normal yolla güderek veya tundra otlaklarından denizin yaz merasına kadar olan ahşap plakalar üzerinde gezdirerek otlatırdı. Günümüzde Sami halkı çobanları, Kuzey Hollanda’nın kuzeyindeki birçok kırsal kesimde ATV veya kar motosikleti kullanarak geyik gütmektedir. Çobanların sayısı ise sadece bir azınlık olarak, yaklaşık 3000 kişi ile sınırlı kalmıştır. Ren geyiği Sami halkının ana geçim kaynağı ve temel gıda maddesidir. Et kurutma, muhtemelen en eski koruma yöntemidir. Sadece düşük yağlı gıdalar beslenmeleri açısından uygundur ve ren geyiği eti yağ içeriği yüzde iki olduğundan mükemmeldir. Kurutulmuş et, devamlı gezen bu çobanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Ancak bu gelenekleri de yavaş yavaş yok olmaktadır. Yok olmayan ve hâlâ devam ettirilen neredeyse tek yemek gelenekleri meşhur “bidos” yani Sami çorbasıdır.

Bidos, her ne kadar çorba olarak anılsa da, Sami düğünlerinin veya diğer özel günlerinin vazgeçilmez yahnisidir.  Uzun sürede ve kısık ateşte pişirilen geyik eti, patates, soğan ve havuçtan oluşur. Bu yemeğin en büyük özelliği, hiçbir baharat kullanılmamasına rağmen, geyiğin gezdiği otlakların lezzetlerini yansıtan zengin bir tada sahip olmasıdır.

Malzemeler

 

  • 2 çorba kaşığı un
  • Tereyağı
  • 400 g ren geyiği eti
  • 1 yemek kaşığı hardal (isteğe bağlı)
  • 0,5 l su
  • 6 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • Tuz ve biber

 

Yapılışı

Ete tuz ve biberi ekleyin ve bir kapta un ile karıştırın. Bir başka geniş tavada tereyağını eritin. Etleri ekleyin ve rengi griye dönene kadar eti kızartın. Hardalı ve suyu ilave edin ve kaynatın. Sebzeleri soyun ve küp küp dilimleyin. Sebzeleri tavaya ekleyin ve et yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika kaynatın.

Afiyet olsun!